Ontstaan

In Wierden ben ik, Pieter Vliek, begonnen met het houden van één geit. Nadat deze hobby uit de hand begon te lopen, zijn wij van Wierden naar Nagele verhuisd, waar de boerderij de kans kreeg goed op gang te komen. Aan deze plek was destijds geen eigen grond verbonden. Vanaf 2001 kwamen er vanuit de EU twee nieuwe regels, die ons dwongen wederom te verhuizen:
  • Biologische landbouw moet grondgebonden zijn
  • Geiten moeten niet alleen een uitloop hebben, maar moeten ook kunnen grazen.
In 2002 kwam er een boerderij vrij op het landgoed van Stichting Twickel, waar een biologisch bedrijf moest starten. Bij deze boerderij zat 19 hectare grond. Na een jaar van vergunningen aanvragen, verbouw en nieuwbouw verhuisden wij met het hele bedrijf naar Ambt Delden. Hier konden we onze veestapel van 150 geiten uitbreiden naar 300 geiten.

Huidige situatie

Vanaf 2002 is de geitenboerderij gevestigd in Ambt Delden. Er lopen 300 biologische melkgeiten, die tweemaal per dag worden gemolken. Het grootste deel van deze melk verwerken wij zelf, tot pakjes van 500 ml biologische verse geitenmelk en biologische volle geitenyoghurt. De boerderij zelf functioneert als woonhuis en kantoor. Bij de boerderij is een grote stal gebouwd om de 300 geiten te huisvesten. Hiernaast bevindt zich een lammerenstal, waar de lammeren van februari tot december zich onbezorgd kunnen uitleven. Aan de andere kant van de stal is de zuivelafdeling. Hier wordt de geitenmelk verwerkt. Sinds 2014 hebben wij een werkneemster in dienst, die nu fulltime op de boerderij werkt.

Landgoed Twickel

Sinds 2002 pachten wij een boerderij met 20 hectare grond op het landgoed van Stichting Twickel. De boerderij heet “Erve Dassehaar” en is er één van de 150 boerderijen van het landgoed. De boerderij stamt uit 1896. Het landgoed van Twickel ligt om het kasteel Twickel en is 4000 ha groot. Naast dit kasteel en zijn prachtige tuin, zijn er meerdere bezienswaardigheden op het landgoed, zoals een houtzagerij, meerdere molens en een museumboerderij. In de prachtige omgeving kan men heerlijk wandelen en fietsen.